Print deze pagina Bekijk ons op Facebook Bekijk ons op LinkedIn Verklein lettertypeVergroot lettertype
      ZOEKEN: zoeken  


Home › Dementie - Kwetsbare Ouderen › Wat is dementie

Wat is dementie

Veel soorten dementie beginnen met geheugenklachten. Dit ontstaat meestal geleidelijk en wordt langzaam erger. Later komen er andere klachten bij op het gebied van taal, handelen, plannen en organiseren. Het dagelijks functioneren wordt moeilijker. Pas dan spreken we van dementie. Geheugenstoornissen zijn een kernverschijnsel van dementie. Zie voor meer informatie over dementie de website van Alzheimer Nederland. Klik hier

De 10 meest gestelde vragen over dementiezorg

De 10 meest gestelde vragen over dementiezorg

Meest gestelde vragen

Lees hier de meest gestelde vragen over dementie.
 
  • Wat is het verschil tussen dementie en Alzheimer? 
  • Is dementie erfelijk? 
  • Wat kun je doen om dementie te voorkomen? 
  • Helpt geheugentraining bij dementie? 
  • Bij wie komt dementie vaker voor? 
  • Heeft vroegdiagnostiek van dementie zin? 
  • Zijn er medicijnen tegen dementie? 
  • Mag je geen auto meer rijden als je dementie hebt? 
 
Lees meer »

Een verhaal uit de praktijk

Inleiding
De diagnose dementie brengt naast veel verdriet ook vaak de nodige onzekerheid met zich mee. Betrokkenen kennen niet altijd de weg in de mogelijkheden voor de zorgverlening. In de loop van de tijd zullen telkens nieuwe vragen ontstaan over de verdere ontwikkeling van de ziekte, maar ook over de zorgmogelijkheden die voorhanden zijn.
Aan de wens om hierover meer informatie te krijgen, wil dit verhaal tegemoet komen. Voor iedereen die te maken krijgt met dementie verloopt dit proces anders, maar door de herkenbaarheid van de geschetste situaties van de  familie in dit verhaal en de verwijzingen naar zorginstanties en hulpverleners, kan het verhaal over de familie Bijmans een wegwijzer zijn tijdens het ziekteproces.
Lees meer »

10 tips voor de communicatie met mensen met dementie


Lees meer »

Symptomen en begrippenlijst


Lees meer »

Geheugen en dementie

Het geheugen zorgt ervoor dat we informatie kunnen opslaan, bewaren en later weer oproepen. Er zijn verschillende soorten geheugen. Dit verklaart waarom we ons bepaalde dingen wel kunnen herinneren en andere niet. We worden overspoeld met allerlei zintuiglijke indrukken door te zien, horen, ruiken, proeven en voelen. Al die informatie houden we soms maar een deel van een seconde vast, in het zintuiglijk geheugen. Alleen informatie waar we meer aandacht aan besteden, bijvoorbeeld de krantenkoppen die we lezen, wordt overgebracht naar het kortetermijn geheugen.
Maar ook in het kortetermijn geheugen wordt informatie hoogstens een paar minuten vastgehouden. Onze hersenen beoordelen in het werkgeheugen bliksemsnel wat er verder mee moet gebeuren. Het werkgeheugen is actief bezig met de informatie. Het heeft een beperkte capaciteit. Informatie kan daarom verloren gaan als onze aandacht door iets anders wordt getrokken.     
Lees meer »

Geheugen

Hoe werkt het geheugen?
Met ons geheugen kunnen we informatie opslaan, bewaren en later weer oproepen. Er zijn meerdere soorten geheugen. Daarom herinneren we ons bepaalde dingen wél en andere niet. We worden overstelpt met indrukken. Al die informatie houden we soms maar een deel van een seconde vast in het zintuiglijk geheugen. Alleen informatie waar we meer aandacht aan besteden, bijvoorbeeld tijdens het lezen van krantenkoppen, wordt overgebracht naar het kortetermijngeheugen. Maar ook het kortetermijngeheugen houdt dingen maar een paar minuten vast.
Lees meer »