Print deze pagina Bekijk ons op Facebook Bekijk ons op LinkedIn Verklein lettertypeVergroot lettertype
      ZOEKEN: zoeken  


Home › Mantelzorgers › Een dementiemaatje?

Dementiemaatje

Het aantal mensen met dementie neemt enorm toe in de komende jaren. Het streven van de overheid en van cliënten (en mantelzorgers) is dat mensen met dementie zo lang mogelijk thuis kunnen blijven wonen met voldoende kwaliteit van leven. Dit vraagt om efficiënte zorg en ondersteuning waarbij formele en informele zorg elkaar versterken. In de thuissituatie leveren mantelzorgers een belangrijk deel van de informele zorg en ondersteuning. Daarnaast kunnen vrijwilligers daar in een rol hebben. Zij kunnen de mantelzorger ondersteunen door even de zorg van de mantelzorger over te nemen en als maatje voor de mantelzorger, zodat deze zijn/haar zorgen kan delen.

Doel
Inzetten van een vrijwilliger bij een cliënt met dementie. De vrijwilliger houdt gezelschap of onderneemt een activiteit (binnenshuis of buitenshuis) met degene met dementie. De mantelzorger is even vrij van zorg (respijt). De vrijwilliger kan daarnaast een luisterend oor bieden aan de mantelzorger. Inzet vindt bij voorkeur in een vroeg stadium plaats zodat de vrijwilliger een vertrouwd persoon is als de dementie verder gevorderd is.

Doelgroep
De inzet van een vrijwilliger is met name bedoeld voor situaties waarin sprake is van een klein netwerk met weinig mogelijkheden voor de mantelzorger om de zorg te delen. Ook kan een vrijwilliger ingezet worden om overbelasting van de mantelzorger te voorkomen.  

Uitvoering
De inzet van een maatje is belegd bij de vrijwillige thuiszorgorganisaties in de betreffende gemeente. Een actueel overzicht van de vrijwilligersorganisaties en de contactgegevens is te vinden op www.vithulpbijmantelzorg.nl.
 
Zelf een dementiemaatje worden?
Dat kan natuurlijk ook. Bekijk voor meer informatie de flyer. 
Download Flyer dementiemaatje
Terug