Print deze pagina Bekijk ons op Facebook Bekijk ons op LinkedIn Verklein lettertypeVergroot lettertype
      ZOEKEN: zoeken  

Home › Nieuws › Nieuws

Training Praten over het levenseinde

Doel: Tijdens de training leert u:
1. Wie in deze regio welke rol heeft in het proces ‘tijdig spreken over het levenseinde’,
2. Hoe u een verdiepend gesprek met een kwetsbare patiënt hierover voert,
3. Het eigen team te trainen en coachen in hun rol van signaleren en benoemen van levensvragen, zodanig dat de kwetsbare patiënt open staat voor een vervolg gesprek.
 
Programma:
Dagdeel 1: Workshop: Praten over levenseinde wordt gewoner! Ik signaleer, ik bespreek, ik zorg voor vervolg. Train the trainer: U volgt deze workshop en leert tevens deze workshop te geven en het team te coachen
Dagdeel 2: Het verdiepende gesprek over de laatste levensfase. Wat bespreek ik? Hoe bespreek ik? Hoe sluit ik aan?

Lees meer »

Workshop: ik zorg goed voor een ander. Hoe zorg ik goed voor mezelf?

Een interactieve workshop gericht op burn-out preventie in de palliatieve zorg en het vergroten van werkplezier.
Lees meer »

Column 5 Passende zorg

Lees nu de nieuwe column in de bijlage.
Download Column 5. Knopen tellen

Alzheimer cafe Doetinchem over dementie en muziek

Alzheimer Café Doetinchem over Dementie en Muziek
De afdeling Oost-Gelderland van Alzheimer Nederland organiseert maandelijks een Alzheimer Café in Doetinchem. Voor iedereen die op welke manier dan ook te maken heeft met dementie. U ontmoet lotgenoten en kunt met elkaar in gesprek gaan over de dingen die u meemaakt of bezighoudt.
Lees meer »

Nieuwe column passende zorg!

Lees nu de nieuwe column hier in de bijlage.
Download Column 4

Zorgt u voor iemand met dementie? Vul de dementiemonitor in!

Onderzoek onder mantelzorgers van mensen met dementie

Tweejaarlijks onderzoek
Alzheimer Nederland wil graag weten hoe het met u gaat. En wat uw ervaringen zijn met de professionele zorg. Zo kunnen wij uw belangen behartigen bij beleidsmakers in en rond de zorg. Daarom houdt Alzheimer Nederland samen met het NIVEL (Nederlands Instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg) iedere twee jaar een landelijk onderzoek onder mantelzorgers van mensen met dementie: de Dementiemonitor Mantelzorg.
Lees meer »

Column 3 Morgen ga ik het zeggen. Echt

'Mama, we kunnen papa toch uit liefde laten gaan?' De hele week al oefen ik deze zin. Eerst zachtjes tijdens het eten koken. Maar nu hardop in de auto terwijl ik mezelf zie in de achteruitkijkspiegel. Ik moet met mijn moeder praten, dit is geen leven voor mijn vader.
Lees meer »

column 2 Passende zorg Familiegesprek

Mijn tante Hedwig heeft al jaren last van kortademigheid en diabetes. Ze is de afgelopen jaren regelmatig opgenomen. Gelukkig knapt ze daar steeds van op, maar de periodes dat het goed gaat, worden korter en haar benauwdheid wordt heviger.
Lees meer »

Training voor mantelzorgers en vrijwilligers

Mantelzorgen kan veel voldoening geven. Wie voor een ander zorgt, leert daar veel van. Dat geldt voor mantelzorgers en voor vrijwilligers. Maar door het zorgen voor een ander, komt u ook voor uitdagingen te staan. VIT-hulp bij mantelzorg biedt praktische trainingen en themabijeenkomsten, om uzelf te ontwikkelen en om de zorg vol te kunnen houden. Meer info in bijgevoegde documenten.
Downloads Programma trainingen
 Training voor mantelzorgers en vrijwilligers

IkPas 2018

30 of 40 dagen geen alcohol: wie doet er mee? Vanaf woensdag 14 februari start de actie ‘IkPas’. Ga ook de uitdaging aan en zet uw alcoholgebruik 30 of 40 dagen lang op pauze. Inschrijven kan via www.ikpas.nl. Veel mensen drinken alcohol. Op feestjes, na het sporten, tijdens het eten, na het werk of voor het slapen gaan. Vaak voor de gezelligheid, maar soms ook omdat men stress heeft of zich eenzaam voelt. Alcohol gebruik kent echter ook veel nadelen:
• Alcohol zorgt ervoor dat u minder goed slaapt;
• Alcohol vermindert of versterkt de werking van medicijnen;
• Het lichaam kan minder goed tegen alcohol wanneer u ouder wordt;
• Door alcohol kunt u sneller vallen.  
Lees meer »

Mantelzorg in de Achterhoek

Mantelzorg is belangrijk in de Achterhoek, het past bij deze streek, waar 'klaar staan voor elkaar' vanzelfsprekend is. Maar de druk op u als mantelzorger wordt steeds groter. Daarom willen 21 organisaties u samen nog beter ondersteunen. Op welke manier? Dat leest u in onderstaande flyer.
Download Mantelzorg in de Achterhoek

Column: 'Eenzaamheid is een verpleegkundig gezondheidsprobleem'

Tekst: Vanessa Schroer (wijkverpleegkundige Sensire Waterrijk)
Hr Van der Mark is 82 jaar oud. Hij woont sinds vorig jaar op Waterrijk. In februari was hij bij de huisarts. Hij heeft daar aangegeven dat hij zich vaak eenzaam voelt. De huisarts vroeg mij, wijkverpleegkundige bij Sensire Waterrijk, of ik bij hem op huisbezoek wilde gaan om dagopvang te regelen.
Lees meer »

Ouderen zo lang mogelijk thuis: 'Hoe doen we dat in de West Achterhoek?'

In de West Achterhoek staan we de komende jaren voor grote uitdagingen. Niet alleen is de vergrijzing in onze regio twee keer zo hoog als in de rest van Nederland, ook hebben we te maken een krappe arbeidsmarkt. Het aantal mensen dat werkt daalt flink en het aantal mantelzorgers neemt af. Doordat mensen steeds ouder worden en langer thuis blijven wonen, nemen complexe problemen en zorgvragen in de thuissituatie toe.
Lees meer »

In gesprek over Palliatieve zorg

De dementietafel is een plek waar u in een ongedwongen en open sfeer elkaar kunt ontmoeten en uw ervaringen kunt delen. We praten met elkaar aan de hand van een thema. dit onder het genot van koffie, thee, een hapje en een drankje. Zie voor meer informatie de flyer.
Download Folder

8 Tips om de oudere patiënt meer te laten bewegen in het ziekenhuis

Weet wat de gevolgen zijn van lang in bed liggen:
'Elke dag dat een oudere patiënt in bed ligt, betekent een week langer revalideren als hij het ziekenhuis uitkomt. Toen ik dat hoorde, schrok ik. Ik wist niet dat het zo’n groot negatief effect had als ouderen in het ziekenhuis te weinig bewegen. Nu ik dat inzicht heb, hoort het bij mijn verpleegkundige zorg dat patiënten meer uit bed komen en lopen. Het is niet extra, het hoort erbij. Als je je bewust bent van de gevolgen, ga je er automatisch meer op letten.'
Lees meer »

Praktijkkaart ouderenzorg van LHV

De landelijke huisartsen vereniging heeft een praktijkkaart gemaakt voor de ouderenzorg.
Download Praktijkkaart Ouderenzorg

Zorg en verblijfsvormen kwetsbare ouderen

Het ministerie van volksgezondheid, welzijn en sport heeft een mooie factsheet gemaakt van zorg- en verblijfsvormen bij kwetsbare ouderen. De hele keten is in beeld gebracht. Meer informatie zie de factsheet.
Download Factsheet zorg en verblijfsvormen

Wie is wie in de wijk

BeterOud heeft een overzicht gemaakt van alle spelers in de wijk waar een inwoner mee te maken heeft met betrekking tot zorg en dienstverlening. De laatste jaren is er door de wetswijzigingen in de ondersteuning en zorg voor kwetsbare ouderen veel veranderd. Er zijn een groot aanl beroepskrachten en vrijwilligers actief in de ondersteuning en zorg voor kwetsbare ouderen. In de grote hoeveelheid organisaties, beroepen, functies en initiatieven is het gemakkelijk het overzicht te verliezen van wie nou precies wat doet. Dit staat aangegeven in het overzicht: wie is wie in de wijk.
Download Wie is wie in de wijk

Start MCI groep West-Achterhoek

GGnet gaat bij voldoende deelname in oktober 2016 starten met een ondersteuningsgroep voor mensen met milde geheugenproblemen en hun partners. Deze groep is bedoelt voor mensen én hun levenspartner die van hun arts of specialist te horen hebben gekregen dat ze “milde geheugenproblemen” hebben, in medische termen ook wel MCI ( Mild Cognitive Impairment) genoemd.
Lees meer »

programma Alzheimer cafe Doetinchem e.o. bekend 2015/2016

Het Alzheimer Café is elke tweede dinsdag van de maand. Van 19.00 tot 21.30 uur, aanvang programma om 19.30 uur. De toegang is gratis. Locatie: Het Borghuis, Burg. Van Nispenstraat, tegenover parkeergarage Catharina in centrum Doetinchem.

Voor meer informatie: telefoon 06-20412665. Email: doetinchem@alzheimer-nederland.nl De afdeling Doetinchem en Omstreken van Alzheimer Nederland omvat de gemeenten Doetinchem, Montferland, Oude IJsselstreek, Bronckhorst en Doesburg. De afdeling wordt financieel gesteund door de gemeenten Doetinchem en Doesburg.
Download Programma Alzheimer Caf