Print deze pagina Bekijk ons op Facebook Bekijk ons op LinkedIn Verklein lettertypeVergroot lettertype
      ZOEKEN: zoeken  


Home › Nieuws › Nieuws › Bij dementie heeft iedereen een stukje van de puzzel

Bij dementie heeft iedereen een stukje van de puzzel

Bij mensen met dementie worden de hersenen aangetast. Zij veranderen dan geleidelijk. Het is voor mensen met dementie en voor de omgeving vaak heel lastig om hier mee om te gaan. Welke ondersteuning hebben mensen met dementie nodig om van betekenis te kunnen blijven.
 
Vaak is er hulp van buitenaf nodig, van deskundige zorgverleners. Tijdens het symposium over dementie in Hengelo (Gld.) op 3 oktober werd duidelijk dat voor een goede ondersteuning, je iedereen nodig hebt!


De partner, kinderen en andere betrokken in het sociale netwerk van de persoon met dementie kunnen heel veel blijven betekenen in iemands leven. Juist zij weten hoe iemand altijd geleefd heeft, welke gewoontes iemand heeft, wat hij of zij meegemaakt heeft en wat het leven de moeite waard maakt. Beroepskrachten kunnen hierop aansluiten, en kunnen vanuit hun kennis en ervaring meedenken en ondersteuning bieden.
Tijdens de bijeenkomst bleek ook hoe belangrijk communicatie is. Naasten van mensen met dementie gaven aan dat zij het meest behoefte hebben aan begrip en een respectvolle benadering. Samen overleggen is essentieel; want juist samen kun je je zorgen delen, kun je stukjes van de puzzel bij elkaar leggen en kun je tot meer begrip en betere zorg komen.
Meer kennis over dementie maakt dat we de omgeving een stukje dementievriendelijker kunnen maken. De drukbezochte bijeenkomst in Hengelo (Gld.) werd georganiseerd door het Kennisnetwerk Kwetsbare Ouderen West Achterhoek en was bedoeld voor naasten en beroepskrachten die te maken hebben met dementie. Jaarlijks wordt er een dergelijke bijeenkomst georganiseerd, houdt hiervoor de website www.kennisnetwerkwetsbareouderen.nl in de gaten.
Terug