Print deze pagina Bekijk ons op Facebook Bekijk ons op LinkedIn Verklein lettertypeVergroot lettertype
      ZOEKEN: zoeken  

Home › Projecten › Dementiemaatje

Maatje voor mensen met dementie

Het aantal mensen met dementie neemt enorm toe in de komende jaren. Het streven van de overheid en van cliënten (en mantelzorgers) is dat mensen met dementie zo lang mogelijk thuis kunnen blijven wonen met voldoende kwaliteit van leven. Dit vraagt om efficiënte zorg en ondersteuning waarbij formele en informele zorg elkaar versterken.

In de thuissituatie leveren mantelzorgers een belangrijk deel van de informele zorg en ondersteuning. Daarnaast kunnen vrijwilligers een rol hebben. Zij kunnen de mantelzorger ondersteunen door even de zorg van de mantelzorger over te nemen.
 
Het doel van het project is dat de mantelzorger even kan worden ontlast en de mogelijkheid heeft om wat voor zichzelf te doen. Het dementiemaatje (vrijwilliger) houdt gezelschap of onderneemt een activiteit (binnenshuis of buitenshuis) met degene met dementie. De vrijwilliger kan daarnaast een luisterend oor bieden aan de mantelzorger. Inzet van een dementiemaatje vindt bij voorkeur in een vroeg stadium plaats zodat de vrijwilliger een vertrouwd persoon is als de dementie verder vordert.
 
De inzet van een vrijwilliger is met name bedoeld voor situaties waarin sprake is van een klein netwerk met weinig mogelijkheden voor de mantelzorger om de zorg te delen. Ook kan een vrijwilliger ingezet worden om overbelasting van de mantelzorger te voorkomen.
 
Een maatje kan een cursus volgen over dementie en het omgaan met mensen met dementie. Tevens wordt gezorgd voor goede begeleiding tijdens dit werk. Voor meer informatie over het project inhoudelijk kunt u contact opnemen met het Kennisnetwerk Kwetsbare Ouderen West-Achterhoek. Wilt u maatje worden? Neem dan contact op met VIT-Hulp bij mantelzorg via (0544) 82 00 00.
 
Voor vragen of meer informatie neem contact met ons op. 
Terug