Print deze pagina Bekijk ons op Facebook Bekijk ons op LinkedIn Verklein lettertypeVergroot lettertype
      ZOEKEN: zoeken  

Home › Projecten › Deskundigheidsbevordering › Deskundigheidsbevordering

Deskundigheidsbevordering

Deze werkgroep houdt zich bezig met alles rondom deskundigheidsbevordering en kwetsbare ouderen. Zo organiseert deze werkgroep een keer per jaar een symposium over dementie.

Ieder jaar wordt een andere insteek of onderwerp gekozen, zoals dementie en mantelzorg, samen leven met dementie etc. Daarnaast bestudeerd de werkgroep ook verschillende e-learnings, zodat deze vervolgens worden aangeboden op de website.

Professionals
De werkgroep organiseert aan de hand van signalen uit de praktijk verschillende scholingen en cursussen. Zoals de scholing ‘casemanagement dementie in de wijk’ voor wijkverpleegkundigen. Als vervolg hierop zijn er bijeenkomsten per gemeente of zelfs per wijk georganiseerd om in gesprek te gaan met professionals over wie kan nu welke ondersteuning of zorg geven bij mensen met dementie.
 
Cursussen mantelzorgers
In samenwerking met VIT Hulp bij mantelzorg wordt de cursus omgaan met dementie voor mantelzorgers georganiseerd. Een familielid of naaste is praktisch en emotioneel vaak nauw betrokken bij de zorg voor iemand met dementie. Gebleken is dat deskundige informatie over de ziekte en het delen van ervaringen met anderen veel steun geeft. Dit kan overbelasting voorkomen. De mantelzorger krijgt tips en advies die helpen zo goed mogelijk om te gaan met de gevolgen van dementie. Daarnaast geven krijgt de mantelzorger informatie om te helpen om te gaan met uw situatie. De scholing bestaat uit 4 bijeenkomsten waar de volgende onderwerpen worden behandeld: wat is dementie, omgaan met gedragsverandering, omgaan met gedragsproblemen en aanpassing leefomgeving, belastbaarheid en ondersteuning.
 
Cursussen vrijwilligers
In samenwerking met VIT hulp bij mantelzorg wordt de Verdiepingscursus dementie gegeven voor vrijwilligers. Deze cursus is voor vrijwilligers die meer willen weten over dementie, het gedrag van mensen met dementie en hoe hier mee om te gaan. Daarnaast is er aandacht voor het ondersteunen van mantelzorgers van mensen met dementie. De cursus bestaat uit vier bijeenkomsten. De volgende onderwerpen wordt aandacht aan besteed: werken als vrijwilliger bij mensen met dementie en hun mantelzorgers, wat is dementie, gedrag van mensen met dementie en gespreksvoering en activiteiten bij mensen met dementie. 
 
Voor vragen of meer informatie neem contact met ons op. 
Terug