Print deze pagina Bekijk ons op Facebook Bekijk ons op LinkedIn Verklein lettertypeVergroot lettertype
      ZOEKEN: zoeken  

Home › Projecten › Ouderen en alcohol › Alcoholgebruik bij Ouderen, Informatie en Misverstanden

Alcoholgebruik bij Ouderen, Informatie en Misverstanden

Alcoholgebruik op hogere leeftijd
Oudere mensen verdragen alcohol over het algemeen slechter. Dit komt door lichamelijke veranderingen: lever en nieren werken minder en de weerstand wordt wat slechter. Ook hebben ouderen relatief minder lichaamsvocht en meer vet. De alcoholconcentratie in het bloed stijgt hierdoor sneller. Ouderen met gezondheidsproblemen en medicijngebruik moeten extra voorzichtig zijn. Alcohol kan de werking van medicijnen teniet doen of juist versterken.

Risico's
Eenzaamheid komt vaak voor bij ouderen. Maar drinken als reactie op spanningen of persoonlijke problemen is riskant. Het risico dat u dan meer gaat drinken is groter. Alcoholgebruik verhoogt het valrisico als mensen slecht ter been zijn. De combinatie met slaap- en kalmeringsmiddelen kan leiden tot vergeetachtigheid, sufheid en moeheid. Teveel alcohol is ook niet goed voor het geheugen. Zeker als u er ook slecht bij eet. Dan ontstaat een tekort aan vitamine B1. Alcohol is een giftige stof die door de lever wordt afgebroken. Overmatig drinken kan leiden tot leverontsteking of levercirrose. Het afbreken van alcohol kost uw lichaam veel energie, waardoor er minder overblijft voor andere dingen. Het uithoudingsvermogen wordt minder en u wordt gevoeliger voor infecties.
Uiteraard moet u helemaal geen alcohol drinken voor deelname aan het verkeer. De wettelijk toegestane grens
is een bloedalcoholgehalte van 0,5 promille. Dit is ongeveer twee standaardglazen. Voor mensen die korter dan 5 jaar hun rijbewijs hebben is de grens 0,2 promille. Na 4 à 5 glazen is de kans op een ongeval al twee keer zo groot!

1-2-3 regel
Die houdt in: gemiddeld zeker niet meer dan 1 standaardglas per dag, 2 dagen per week niet, maximaal 3 per gelegenheid. Dit adviseert de Gezondheidsraad over verantwoord alcoholgebruik van gezonde volwassenen onder de 55 jaar. Voor mannen is die regel: 2-2-3. Ouderen moeten zeker niet meer en bij voorkeur wat minder drinken. Wie meer drinkt heeft meer kans op hoge bloeddruk, hartritmestoornissen, een hersenbloeding, kanker en andere gezondheidsklachten. Het is echter niet zo dat mensen die meer dan dit drinken per definitie verslaafd zijn.

Wanneer bent u verslaafd?
Een overmatige drinker is iemand die meer drinkt dan verantwoord is (zie boven). Overmatig drinken gaat over in probleemdrinken als het gepaard gaat met lichamelijke, psychische en sociale problemen. En als u lichamelijk en geestelijk niet meer zonder alcohol kunt, is er sprake van verslaving.
Wilt u weten hoeveel u drinkt en vooral of u teveel drinkt? En of dit een risico is voor uw gezondheid? Test dan uw drinkgedrag op http://www.drinktest.nl/. Deze internettest is anoniem en duurt 10 minuten. U krijgt direct een uitgebreid advies op maat. U kunt dit lezen op uw scherm, maar ook uitprinten of versturen naar uw emailadres.

Misverstanden
Alleen kleinere hoeveelheden werken enigszins ontspannend. Teveel alcohol werkt in tegenstelling tot wat veel mensen denken juist angst- en spanningsverhogend. Dit geldt ook voor slapen. Teveel alcohol is geen goed slaapmutsje!
Alleen matig alcoholgebruik heeft mogelijk een gunstig effect op hart en bloedvaten. Dit geldt alleen voor gezonde mannen ouder dan 40 jaar en gezonde vrouwen na de overgang. Teveel alcohol is niet goed voor hart en bloedvaten!

Dr. C.J.M. Schölzel-Dorenbos, klinisch geriaterTerug