Print deze pagina Bekijk ons op Facebook Bekijk ons op LinkedIn Verklein lettertypeVergroot lettertype
      ZOEKEN: zoeken  

Home › Projecten › Ouderen en alcohol › Verslag symposium 'verdrink je niet'

Verslag symposium 'verdrink je niet'

Wist je dat: Overmatig alcoholgebruik de kans op dementie vervroegt. Elk dagelijks glas alcohol verhoogt de kans op borstkanker met 10%. 4 glazen alcohol of meer per dag verhoogt de kans op darmkanker met 40%. Daarnaast nog risico’s op zo’n 55 andere ziektes. Het advies van de gezondheidsraad (2015) is dan ook: drink liever niet! En als je drinkt, drink dan maximaal 1 glas per dag en bouw 2 alcoholvrije dagen in.
Op 31 januari werd het symposium ‘Verdrink je niet’ georganiseerd. Landelijk wordt een toename gesignaleerd van het aantal ouderen die hulp vragen wegens alcoholproblemen. Alcoholproblemen bij ouderen worden vaak laattijdig herkend, zowel door de omgeving als door professionals. Voor (huis)artsen en hulpverleners is de herkenning vaak lastig omdat ouderen een grote verscheidenheid aan klachten kunnen hebben. Alcohol brengt echter gezondheidsrisico's met zich mee, juist bij ouderen.
 
Het animo voor dit symposium was enorm. Op het programma stonden verschillende sprekers, waaronder lector verslavingskunde Rob Bovens. Hij gaf aan dat in de leeftijd van 55-75 jaar het meeste aantal glazen alcohol per dag wordt gedronken, namelijk 1.4 glas per drinker. Daarnaast is het alcoholgebruik voor velen geen keuze, maar een gewoonte geworden.


Lia Middeljans sprak over een alcoholontrekkingsdelier. Ze gaf in haar presentatie aan dat de behandeling met niet medicamenteuze interventies het allerbelangrijkste zijn. Voorbeelden hiervan zijn oriëntatie verbeteren, korte duidelijke instructies geven, herhalen, ultralaag bed.
 
Anton Selman ging met zijn presentatie in op het belang van vroeg signalering van alcoholgebruik. Er zijn ongeveer 300 patiënten van met verslavingsproblemen per huisartsenpraktijk in Nederland. Per 150 consulten per week zijn er hiervan 6 alcoholverslaafd. 25% wordt herkend, 75% niet en de patiënt zelf durft het niet bespreekbaar te maken.
 
Hij gaf in de presentatie aan dat de huidige generatie ouderen meer drinkt, het aantal aanmeldingen voor verslavingszorg stijgen, signaleren is lastig en preventie heeft weinig aandacht. Risico’s die alcoholgebruik bij ouderen met zich mee brengen zijn vallen, orgaanschade, vergeetachtigheid/desoriëntatie, hoge bloeddruk/diabetes of slaap problemen. Daarnaast kan de combinatie alcohol en het gebruik van medicijnen (bloedverdunners, bloeddrukverlagers etc.) gevaarlijk zijn. Het medicijn kan de werking van alcohol versterken, werking van het medicijn kan door alcohol verminderen, kan zorgen voor meer lichamelijke en psychische klachten.
 
Signalen waar overmatig alcoholgebruik uit herkent kan worden zijn: adem geurt naar alcohol, wijde pupillen, spraak- en motorische stoornissen, transpiratie, trillen, braken, eufore of depressieve stemming, luidruchtig, ontremd, slecht voedingspatroon en slechte verzorging.
Terug