Print deze pagina Bekijk ons op Facebook Bekijk ons op LinkedIn Verklein lettertypeVergroot lettertype
      ZOEKEN: zoeken  

Home › Kwetsbare ouderen - Dementie › Tips › Autorijden en dementie

Autorijden en dementie

Iemand met de diagnose dementie is in principe onbevoegd om auto te rijden. Er is echter een uitzondering voor mensen die 'zeer lichte' of 'lichte' dementie hebben. Een voorwaarde is dat zij een rijtest bij het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) goed doorstaan. Mensen met een matige of ernstige vorm van dementie zijn altijd onbevoegd om een motorvoertuig te besturen.

Onbevoegd
Met een diagnose dementie bent u volgens de wet onbevoegd tot het besturen van een motorvoertuig. Omdat dementie (of een vermoeden van dementie) al in een vroeg stadium is aan te tonen, kunt u in bepaalde gevallen wel uw rijbewijs behouden. Een voorwaarde voor het behouden van uw rijbewijs is dat u een rijtest bij het CBR goed doorstaat.
 
Rijbewijs behouden
Als u een rijbewijs hebt en wilt houden, moet u de diagnose dementie aan het CBR doorgeven. De nieuwe regeling gaat er vanuit dat de behandelend arts of psycholoog u hiervan op de hoogte stelt. Als de behandelaar dit niet doet, is het verstandig de diagnose toch aan het CBR bekend te maken.
 
- U vult een 'Eigen Verklaring' in en stuurt deze op naar het CBR. Dit is een formulier dat u kunt verkrijgen bij het CBR of uw gemeente.
- Stuur een recent onderzoeksrapport van een medisch specialist (zoals neuroloog, psychiater of geriater) mee met de eigen verklaring. Dit mag uw eigen specialist zijn. In dat rapport moet de ernst en aard van de dementie staan. Ook moet er een CDR-classificatie (Clinical Dementia Rating) bij zitten.

Mocht er geen recent onderzoeksrapport (met CDR-classificatie) zijn, kan het CBR u op grond van uw Eigen Verklaring naar een neuroloog of een geriater doorverwijzen. Dit consult is meestal voor uw rekening. Het basistarief is € 78. Duurt een keuring langer dan een kwartier, dan komt er per kwartier € 39 bij. Lees meer over tarieven bij rijbewijskeuringen.
 
Rijtest
Mensen met een score van 0,5 of 1 op de Clinical Dementia Rating worden uitgenodigd voor een rijtest. Tijdens de rijtest kan de deskundige van het CBR in de praktijk zien in welke mate de dementie het rijgedrag beïnvloedt.
 
Nieuw rijbewijs
Als u de rijtest goed aflegt, krijgt u een Verklaring van geschiktheid. Hiermee kunt u een nieuw rijbewijs aanvragen. Dit nieuwe rijbewijs is 1 jaar geldig. Het geldt alleen voor privegebruik van auto of motor; niet voor beroepschauffeurs. Stuur uw verzekeringsmaatschappij een kopie van uw nieuwe rijbewijs en van de brief van het CBR. Vraag een schriftelijke reactie op uw brief en bewaar deze bij uw polis. Als uw verzekeraar u weigert, kunt u een verzekering aanvragen bij Rialto N.V. in Rijswijk. Ruim voor het verlopen van het rijbewijs (circa vier maanden) moet u opnieuw een 'Eigen Verklaring' sturen naar het CBR om een nieuwe verklaring van geschiktheid aan te vragen die u nodig hebt om uw rijbewijs te kunnen verlengen. 
 
Periode tussen diagnose en rijtest
Zolang het CBR geen uitspraak heeft gedaan over uw rijgeschiktheid, bestuurt u met de diagnose dementie op eigen verantwoording een motorrijtuig. Bij ongelukken kan en mag de verzekeraar weigeren uit te keren als na onderzoek blijkt dat u niet aan de eisen van de 'Regeling eisen geschiktheid 2000' voldoet. Ook kunt u persoonlijk aansprakelijk worden gesteld. Lees meer over wettelijke aanspakelijkheid
 
Verder gevorderde dementie
Mensen met matige (CDR 2) of ernstige (CDR 3) dementie mogen geen auto of motor meer rijden. Zij mogen nog wel gebruik maken van een scootmobiel, een bromfiets en een 45 km/uur autootje. Het gebruik van de laatste twee vervoermiddelen wordt echter sterk afgeraden, omdat hier veel ongelukken mee gebeuren. 
Meer informatie zie: https://www.alzheimer-nederland.nl/ikhebdementie/omgaan-met-dagelijkse-dingen
 
 Terug